Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2011 16:15 - Безчинствата на мобилните оператори - продължение [K** за всички мобилни Оператори]
Автор: kolspirator Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2433 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2011 22:31


Парламентът да провери скандалното забавяне на милиони фактури на телекома, призова Борислав Стоянов

АТАКА ще настоява парламентът да разследва забавянето на милиони сметки на абонатите на М-Тел. "Веднага след края на парламентарната ваканция ще поискам Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, чийто член съм, да разгледа най-внимателно и детайлно скандалното поведение на монополиста М-Тел, заради когото през януари милиони българи ще бъдат "сурвакани" със сметки за три месеца накуп и които голяма част от хората може би няма да могат да платят", заяви депутатът на АТАКА Борислав Стоянов, след като стана ясно, че в края на месеца от мобилния оператор ще "зарадват" своите абонати с връчване накуп на натрупани сметки от септември насам, които криха в продължение на четири месеца. "Ще поискам отношение по скандала, който засяга няколко милиона потребители на М-Тел, да вземат както вътрешният министър Цветан Цветанов, така и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков", допълни Стоянов.
Той припомни, че проблемите в М-Тел започнаха в началото на септември и от тогава до сега все още не е поднесено логично обяснение какво точно се случва. Според първоначалната информация се касае за подмяна на компютърната система. Впоследствие бе пуснато и уточнението, че са възникнали проблеми при внедряването, като на практика цялата система на М-Тел бе блокирана. Абонатите не могат да получат информация за сметките, получават се забавяния с плащанията, други пък се оплакват, че са им били надвзети пари при опит за електронен трансфер през e-pay. В началото на Новата година стана ясно, че М-Тел ни сурвака с три сметки една след друга през януари - за октомври, ноември и декември. Три фактури накуп обаче ще поизпразнят и без това изтънелите след празниците джобове на хората. Не ги утешава дори обявената отсрочка за плащане - 21 дни, вместо 15, както е обичайно. За капак в началото на февруари ще пристигне и четвърта сметка -януарската. По празниците се очаква да бъдат изпратени над 4,8 милиона сметки на клиенти, обявиха по-рано от телекома. "Това е абсолютно погазване на правата на потребителите и начинът, по който се държат от М-Тел, е типичен за някой колониален монополист. Така и никой няма да даде обяснение как са натрупани въпросните сметки и как са изчислени парите, които от оператора сега искат да съберат. Ние от АТАКА неслучайно твърдим, че договорите с операторите М-Тел, Глобул и Виваком са заробващи за българските потребители и трябва да бъдат развалени от правителството. И ще настояваме това да се случи максимално бързо", каза Борислав Стоянов.

Във огромния мегаскандал който вече тлее има и още един участник а това са именно Виваком:
Виваком от месеци не позволява на свой абонат да прекрати договора си. Защо не бива да ползвате услугите на Виваком. Виваком – брак завинаги! image


Виваком заробва абонати

Хищните лапи на мобилните оператори се протягат при всяка възможност да одерат кожата на своите абонати. Този случай засяга Виваком, но и Глобул и М-Тел не се славят с коректност към клиентите си.

В писмото си до мобилния оператор Марияна Георгиева се възмущава от факта, че по никакъв начин не може да прекрати договор за универсален номер 0700 172 53. От страна на Виваком договорът сключва акаунт мениджър Снежана Георгиева, която впоследствие излиза в майчинство и отказва съдействие за разрешаването на случая.

 

СЛЕД НАМЕСАТА НА РАЗКРИТИЯ.КОМ ПРОБЛЕМЪТ БЕШЕ РАЗРЕШЕН! ВИЖТЕ КАК – ТУК!

Обажданията на безплатните телефонни линии с искане са прекратяване на отношенията не дали резултат. Пускането на заявки за прекратяване на договора също било безполезно. В същото време от мобилния оператор обещават, че от отдел Корпоративни клиенти ще се обадят на г-жа Георгиева, но това така и не се случва. А тя от месеци не ползва услугата за универсален номер, но си плаща за нея.

image Жалба до Комисията за защита на потребителите
Основателно възниква и въпросът докога в България ще си плащаме за неща, които не ползваме. Нима при всеки проблем с Виваком ние като граждани трябва да се обръщаме към „Господари на ефира” и да се жалваме пред Комисията за защита на потребителите? Докога Виваком ще безчинства? А удобното бездействие на мобилния оператор вече трае над 4 месеца, в които той, разбира се, не пропуска да си прибере таксата.

Това не е единственият случай за некоректно обслужване на абонати от страна на Виваком.

Ситуацията на Е. Стоянова не е по-малко заплетена. Тя всъщност си плаща два пъти на Виваком за определен пакет, но впоследствие се оказва нередовен платец и е лишена от една от услугите – доставката на интернет.
Мъж, имал също
разправии с този оператор, заплашил, че ще си търси правата по съдебен път. Отговорът на служителя на фирмата бил открит и нагъл: „Господине, ние сме Виваком… Не мисля, че имате шанс да ни осъдите” – отвърнал служителят. Ето това се нарича европейско обслужване от един европейски мобилен оператор!
 

И за да стане още по голяма сагата ето още интерерсни неща. Мтел Злоупотребяват със личните данни на клиентите си:

Сдружение: Мобилтел краде лични данни
Мобилният оператор Мобилтел да бъде разследван за източване на лични данни, настояват от гражданското сдружение "Активни потребители".

Сдружението "Активни потребители" разпространи отворено писмо, с което иска антимафиотската служба на МВР и конкретно отделът за компютърни престъпления на службата да провери Мобилтел.

Повод за това са появилите се информации, че от базата данни на компанията след хакерска атака са източени масивите с лични данни на клиентите й. Мобилните оператори, както и банките са оператори на лични данни, а „изпускането" им е угодно за всички групи, които се занимават с измами, не само в България, твърдят от сдружението.

Ето текста на отвореното писмо на „Активни потребители":

ДО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
КОПИЕ:
ДО АНДРЕАС МАЙЕРХОФЕР
ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
НА МОБИЛТЕЛ АД

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Милиони потребители - клиенти на Мобилтел АД са разтревожени от проблемите и неудобствата, които търпят през последния месец.

По мнение на потребителите официалната позиция на фирмата е прекалено пестелива и неубедителна. В тази връзка, очакваме с официално съобщение на Министерството на вътрешните работи, абонатите да бъдат успокоени, че не са осъществени зловредни външни действия спрямо компютърния софтуер на Мобилтел и не е осъществено изтичане на лични данни от главния сървър на фирмата.

Бихме желали да стане категорично ясно, Сектор "Компютърни престъпления" на ГДБОП, или друга структура на Министерството занимава ли се със случая.

Благодарим Ви за разбирането.

Богомил Николов, Изп. директор на АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ
Янаки Ганчев, Председател на УС на АПТИ

MTEL И GLOBUL ИЛИ КАК СЕ МАМЯТ КЛИЕНТИ
Омбудсманът на Република България получава все повече жалби, че мобилните оператори нарушават правата на потребителите. Същите сигнали постъпват от недоволни клиенти и в Асоциация „Активни потребители“. Едно от основните оплаквания е, че VIVACOM, M-TEL и GLOBUL подновяват автоматично срочния договор за същия срок и при същите условия, ако абонатът не подаде на точно определена дата писмено предизвестие за прекратяването му. В случай, че клиентът поиска да прекъсне вече подновения договор, той трябва да плаща неустойка в размер на месечните такси до края на оставащия период.  След проверка обмудсманът стигна до следните изводи: 1. Операторите на мобилни и интернет услуги нарушават правото на избор на потребителите. Те включват едни и същи специални условия за автоматично подновяване на срочните договори, ако не е подадено писмено предизвестие за прекратяване. Освен това прилагат методи, които затрудняват клиентите да прекратят договорите си. Случва се например служителите да регистрират със закъснение подадено от абоната в срок предизвестие. Някои оператори изискват допълнителни действия по прекратяването, които не са посочени в индивидуалните договори, упорито и нежелано увещават клиентите си или им дават невярна и заблуждаваща информация. Чрез тези действия компаниите злоупотребяват с влиянието си и натрапват на потребителя търговско решение, което той не би взел без подобни агресивни и/или заблуждаващи търговски практики. 
2. Операторите на мобилни и интернет услуги не дават възможност за договаряне на индивидуалните клаузи, което създава условия за  неравноправие. Потребителите са принудени да плащат неустойки в несправедливо висок размер при прекратяване на автоматично подновен срочен договор, което влияе на икономическото им поведение. Ако клиентът не е доволен от услугата и се откаже от договора в първия месец след подновяването, трябва да заплати санкция от 12 или 24 месечни вноски, без да е ползвал услугата. Неустойката е несъразмерно висока спрямо щетите, които мобилният оператор би претърпял. С автоматичното подновяване потребителите получават същата услуга на същите цени, а доставчиците не генерират нови разходи, нито алтернативни загуби поради смяна на тарифен план или друга причина.
 
3. Политиката на операторите съдържа признаци на нелоялна търговска практика по смисъла на чл. 68г, ал.1 от ЗЗП, защото оказва влияние върху икономическото поведение, което потребителите биха следвали, ако не бяха обвързани с размера на неустойките.
  До автоматично подновяване на договор може да се стигне и ако потребителят, въпреки желанието си за прекратяването му, не спази неясните процедури за това, наложени в практиката на мобилните оператори. При Глобул например, процедурата се състои от два етапа: предизвестие за прекратяване на договор и заявление за отказ от услуга, подадено в срок до изтичане срока на договора. В противен случай, предизвестието се счита за оттеглено. Допълнителното изискване – заявление за отказ от услуга, не се сменава в договорите за мобилни услуги и Общите условия. Налагането му е неправилно и утежнява още повече тази процедура. Безспорно е, че с прекратяването на договора се преустановява и ползването на услугата, за която е сключен. Освен това, дори и при подадено заявление и платена неустойка, компанията не прекратява услугата, когато има незаплатена дължима сума по фактура. Така се начисляват месечни такси до момента, в който компанията вземе решение за предсрочно прекратяване на договора.  Изводът от горните констатации е, че се злоупотребява с икономическото и информационно превъзходство на мобилните оператори над потребителя. Омбудсманът сезира за това министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията и мобилните оператори.    - При сключването на договорите да изискват изрично съгласие на абоната относно допълнително предлаганите услуги и продължаването на договора, вместо да прилагат досегашния изричен отказ.
- Да напомнят на абонатите си (например с есемес), когато срокът на договора им изтича, както правят за дължими сметки по месечната фактура.    - При предсрочно прекратяване на подновен срочен договор от страна на потребителя, неустойката да бъде съизмерима с щетите, които компанията би понесла. - Процедурите по прекратяване на договорите да бъдат ясни и разбираеми за потребителите и да спестяват време. При подадено предизвестие за прекратяване на договора, дори и при неплатена дължима сума, услугата да спре да се предоставя, а задълженията да се търсят по досега съществуващия ред. Допълнително масло в огъня налива и нова вълна на недоволствие - която е напът да се образува. Протест срещу мобилните оператори назрява на 20ти Януари
Инициативния комитет "ПРОТЕСТ - 20 ЯНУАРИ" готви шестие, което да даде гласност на безобразното отношение на мобилните оператори в България. На 17-ти този месец комитетът ще даде пресконференция с пълната информация за това, което иска групата. Обявеното е "Против преподписването на договорите и надписването на фактурите на Mtel, Globul и Vivacom!".

Масово хората в България се възмущават от условията на ползване на тарифни планове и почти невъзможността да прекратиш договора си, без да ти бъде поднесена стабилна сума, заради самоподновил се договор. В цял свят хората говорят на достъпни и изгодни тарифи освен у нас, където операторите действат още неетично и непрофесионално. Потребителит имат права и е редно те да се спазват, затова и обществеността е нужно да се намеси, за да се спре това своеволие.

Сборен пункт пред храм-паметник "Александър Невски". Изразете подкрепата си като изпратите ИЗЛЕЗЛИ от употреба СИМ-карти на адрес: СОФИЯ 1517 П.К. 15

Желанията на милионите клиенти на Мтел, Глобул и Виваком са :
1. Отмяна на неравноправните клаузи в Общите Условия.
2. Край на нежеланите съобщения (СПАМ).
3. Край на автоматичното преподписване на договорите, принудителна продажба на услуги и искането на неустойки за недоставени услуги.
4.Край на дискриминацията на съществуващите потребители за сметка на новите.
С вх.N 4900-1285/28-12-10 , протеста е регистриран в Столична Община



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolspirator
Категория: Забавление
Прочетен: 36946
Постинги: 9
Коментари: 22
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930